Pengendalian kualitas produk pada Konveksi Deanisa Sport untuk meminimasi defect dengan menggunakan metode Six Sigma

Authors

  • Kartika Napu Universitas Negeri Gorontalo
  • Eduart Wolok Program Studi Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Negeri Gorontalo
  • Idham Halid Lahay Program Studi Teknik Industri, Fakultas Teknik, Universitas Negeri Gorontalo

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i1.39321

Keywords:

Quality Control, Six Sigma, DMAIC, Defect Product

Abstract

Convection Deanisa Sport is a business that moves in the production of clothing, among other office uniforms, school uniforms, alma mater jackets, and training sets. This convection is located on Jl. Jaksa Agung Suprapto No.5, Limba U Dua, Kota Selatan, Kota Gorontalo. From the results of initial observations in the field, defective products resulting from convection are still quite a lot in the period from 2023 to 2024. Some products that experience defects include errors in cutting, and the sewing process. the average percentage of defects by 10%. Of course, this percentage is very high for the scale of MSME convection Deanisa, so that for the limitation of product defect tolerance used, it is 2.5% - 3% by referring to research reports (Pratomo & Prassetiyo, 2023) and Research reports (Suhadak & Sukmono, 2021) that conduct research in MSMEs with the same scale as convection Deanisa. Therefore, in this research the author will analyze the quality of products using the six Sigma method through DMAIC steps in the convection process to identify product defects and evaluate the production process in creating products that are in accordance with the specified standards.

References

Adji, W. N. (2022). Pengendalian Kualitas Proses Produksi Konveksi Pada PT Kaosta Sukses Mulia. Jurnal Ilmiah Manajemen & Kewirausahaan, 9(1), 67–80. http://stieamsir.ac.id/journal/index.php/man/article/view/146

Arianti, M. S., Rahmawati, E., Prihatiningrum, D. R. R. Y., Magister, ), & Bisnis, A. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Dengan Menggunakan Statistical Quality Control (Sqc) Pada Usaha Amplang Karya Bahari Di Samarinda. Edisi Juli-Desember, 9(2), 2541–1403.

Budiartami, N. K., & Wijaya, I. W. K. (2019). Analisis Pengendalian Proses Produksi Untuk Meningkatkan Kualitas Produk Pada CV. Cok Konveksi di Denpasar. Jurnal Manajemen Dan Bisnis Equilibrium, 5(2), 161–166. https://doi.org/10.47329/jurnal_mbe.v5i2.340

Damayanti, D. O. (2019). Analisis Pengendalian Kualitas Produk dengan Menggunakan Metodologi Six Sigma pada CV .Sahabat Ternak , Sleman. Jurnal Ekonomi Dan Keuangan, 1–28.

Hakim, A. N., Halawa, D. N., Perdhana, D. P., Novita, N. I., & Telaumbanua, O. (2022). Peran Struktur Organisasi Terhadap Produktivitas Perusahaan pada CV. Kreasi Mandiri. Jurnal Peradaban Masyarakat, 2(2), 69–72. https://doi.org/10.55182/jpm.v2i2.162

Hogantara Sowiyk, P., & Bayuseno, A. P. (2020). PENGARUH PENAMBAHAN UNSUR TIMAH (Sn) TERHADAP SIFAT FISIS DAN MEKANIS PADA MATERIAL BEARING BERBAHAN DASAR ALUMINIUM (Al) HASIL PENGECORAN HPDC. Jurnal Teknik Mesin S-1, 4(3), 290–298.

Khusuma, D. T., & Utomo, H. (2021). Pengaruh Dimensi Kualitas Produk Terhadap Kepuasan Konsumen Venice Pure Aesthetic Clinic Salatiga. Among Makarti, 13(2), 78–88. https://doi.org/10.52353/ama.v13i2.199

Lestari, F. A., & Purwatmini, N. (2021). Pengendalian Kualitas Produk Tekstil Menggunakan Metoda DMAIC. Jurnal Ecodemica: Jurnal Ekonomi, Manajemen, Dan Bisnis, 5(1), 79–85. https://doi.org/10.31294/jeco.v5i1.9233

NH, A. F., & Puspitasari, N. B. (2023). Pengendalian Kualitas Dengan Metode Six Sigma Pada Produk Rework Square Mechanical Tube Pada Pt Indonesia Steel Tube Works. Industrial Engineering Online Journal. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/ieoj/article/view/41264

Nurhayati, E. (2022). Pendekatan Quality Function Deployment (QFD) dalam proses pengembangan desain produk Whiteboard Eraser V2. Productum: Jurnal Desain Produk (Pengetahuan Dan Perancangan Produk), 5(2), 75–82. https://doi.org/10.24821/productum.v5i2.7118

Prabowo, R., & Zoelangga, M. I. (2019). Pengembangan Produk Power Charger Portable dengan Menggunakan Metode Quality Function Deployment (QFD). Jurnal Rekayasa Sistem Industri, 8(1), 55–62. https://doi.org/10.26593/jrsi.v8i1.3187.55-62

Pratomo, M. H. P., & Prassetiyo, H. S. T. . M. T. (2023). Usulan Pengurangan Kecacatan Produk Kaos Polo Menggunakan Metode Failure Mode and Effect Analysis(Fmea) & 5w 1h Di Cv New Bandung Mulia Konveksi. Prosiding Diseminasi FTI , 1–9.

Pusporin, P. (2018). Aplikasi Metode Quality Function Deployment ( Qfd ) Untuk Meningkatkan Kualitas Pelayanan Publik Di Rsud Bunder Kabupaten Gresik. MATRIK (Jurnal Manajemen Dan Teknik), 7(2), 13. https://doi.org/10.30587/matrik.v7i2.368

Rahmola, M., Juanna, A., & Abdussamad, Z. K. (2022). Pengaruh Kualitas Produk Terhadap Kepuasan Konsumen Di Konveksi Aria Kaos Kota Gorontalo. Jambura, 5(1), 2022. http://ejurnal.ung.ac.id/index.php/JIMB

Ramadhan, M. R., & Arifiansyah, R. (2022). Pengaruh Kualitas Produk, Kualitas Pelayanan Dan Promosi Terhadap Kepuasan Pelanggan Di Sofia Restaurant Jakarta. Humantech Jurnal Ilmiah Multi Disiplin Indonesia, 1(11), 1667–1682.

Ratnadi, R., & Suprianto, E. (2019). Pengendalian Kualitas Produksi Menggunakan Alat Bantu Statistik (Seven Tools) Dalam Upaya Menekan Tingkat Kerusakan Produk. Jurnal Indept, 6(2), 11.

Rizal, S., Rifki, M., Malik, I., & Zamheri, A. (2023). Analisis Quality Function Deployment (QFD) Pada Rancang Bangun Mesin Milling 3 Sumbu. Machinery Jurnal Teknologi Terapan, 4(2), 91–97.

Saputri, R., Vitasari, P., & Adriantantri, E. (2022). Identifikasi Timbulnya Produk Cacat Dengan Metode CTQ dan DPMO Pada Home Industry Keripik Tempe Sari Rasa. Jurnal Valtech, 5(1), 94–100. https://ejournal.itn.ac.id/index.php/valtech/article/view/4518

Shiyamy, A. F., Rohmat, S., & Sopian, A. (2021). Artikel analisis pengendalian kualitas produk dengan. Jurnal Ilmiah Manajemen, 2(2), 32–45.

Sirine, H., Kurniawati, E. P., Pengajar, S., Ekonomika, F., Bisnis, D., & Salatiga, U. (2019). Pengendalian Kualitas Menggunakan Metode Six Sigma (Studi Kasus Pada PT Diras Concept Sukoharjo). AJIE-Asian Journal of Innovation and Entrepreneurship, 02(03), 2477–3824. http://www.dirasfurniture.com

Suhadak, & Sukmono, T. (2021). Improving Product Quality With Production Quality Control. PROZIMA (Productivity, Optimization and Manufacturing System Engineering), 4(2), 41–50. https://doi.org/10.21070/prozima.v4i2.1306

Supriyadi, E. (2021). Pengendalian Kualitas Produk Kemasan Dengan Metode Six Sigma di PT. XYZ. Briliant: Jurnal Riset Dan Konseptual, 6(4), 726. https://doi.org/10.28926/briliant.v6i4.723

Wahyani, W., Chobir, A., & Rahmanto, D. D. (2020). PENERAPAN METODE SIX SIGMA DENGAN KONSEP DMAIC SEBAGAI ALAT PENGENDALI KUALITAS.

Yulistria, R., Handayani, E. P., Susilowati, I. H., & Aulia, S. (2023). Pengaruh Kualitas Produk Terhadap Kepuasaan Pelanggan Pada PT Mitra Bangun Perwira. 11(1), 13–22.

Zul Aida, S., Manajemen Bisnis Syariah, P., Ekonomi dan Bisnis Islam, F., Islam Negeri Sayyid Ali Rahmatullah Tulungagung, U., Timur, J., & Prodi Manajemen Bisnis Syariah, D. (2023). Analisis Strategi Pemasaran Konveksi Baju Jawaz Tanjungsari Boyolangu Dalam Meningkatkan Minat Beli Dan Loyalitas Pelanggan. Jurnal Bisnis Dan Manajemen, 3(1), 2477–1783

Downloads

Published

2025-01-13

How to Cite

Napu, K., Wolok, E., & Lahay, I. H. (2025). Pengendalian kualitas produk pada Konveksi Deanisa Sport untuk meminimasi defect dengan menggunakan metode Six Sigma. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(1), 475–484. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i1.39321

Issue

Section

Articles of Research

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)