Kerangka Konseptual Optimalisasi Pengendalian Persediaan pada Produk Perishable

Authors

  • Salman Alfarisi Universitas Muria Kudus
  • Arif Ardiansyah Program Studi Teknik Industri, Universitas Muria Kudus

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i3.48812

Keywords:

Inventory management, Perishable, Conceptual framework, Optimalization, Periodic Review System

Abstract

Inventory management is a critical component of the retail industry, particularly in the context of perishable products. The objective of this study is to propose a conceptual framework for the selection of inventory control strategies, with the aim of enhancing cost efficiency for perishable products with limited lifetime. In this study, we first analyze the inventory control of perishable products according to sales levels data using the ABC classification method. Subsequently, demand patterns are identified to determine the inventory method to be used. This study identifies the potential of the Periodic Review System to determine the optimal order quantity, thereby enhancing cost efficiency. This study utilizes the fruit retail sector as a case study to implement the proposed conceptual framework. The findings indicate that the Periodic Review System has the potential to minimize total inventory expenses in comparison with the existing conventional method.

References

Arrauf, I. A., & Setiafindari, W. (2023). Analisis pengendalian persediaan bahan baku utama tahu dengan menggunakan metode Periodic Review System dan Countinuous Review System. Jurnal ARTI : Aplikasi Rancangan Teknik Industri, 18(1), 20–28.

Chentya. (2017). Implementasi Pengendalian Sediaan Roti dengan Menggunakan Newsboy Problem pada Bakery X di Surabaya. Calyptra: Jurnal Ilmiah Mahasiswa Universitas Surabaya, 6(2), 1348–1358.

Chiadamrong, N., & Lhamo, R. (2017). Inventory management of perishable products in a retail business: A comparison with and without in-store replenishment policies under different purchasing batch sizes. International Journal of Logistics Systems and Management, 26(02).

Damayanti, V., & Fajar, M. Y. (2021). Penentuan Kuantitas Produksi Kue Brownies yang Optimal pada Model Persediaan Periode Tunggal. Jurnal Riset Matematika, 1(1), 30–36. https://doi.org/10.29313/jrm.v1i1.106

Dawan, P. W., & Barhiman, S. (2018a). ANALISIS PERSEDIAAN PRODUK IKAN SEGAR (STUDI KASUS PADA HYPERMART KUPANG). Jurnal Agromina ISSN, 1(1).

Dawan, P. W., & Barhiman, S. (2018b). Analisis Persediaan Produk Ikan Segar (Studi Kasus Pada Hypermart Kupang). Jurnal Agromina ISSN, 1(1).

Ermayana Megawati, Jihan Pradesi, Dewi Zainul Khabibah, & Firman Ardiansyah Ekoanindiyo. (2021a). Pendekatan Metode ABC Pada Toko X untuk Pengendalian Persediaan Barang. Jurnal Teknik: Media Pengembangan Ilmu Dan Aplikasi Teknik, 20(2), 156–165. https://doi.org/10.26874/jt.vol20no2.400

Ermayana Megawati, Jihan Pradesi, Dewi Zainul Khabibah, & Firman Ardiansyah Ekoanindiyo. (2021b). Pendekatan Metode ABC Pada Toko X untuk Pengendalian Persediaan Barang. Jurnal Teknik: Media Pengembangan Ilmu Dan Aplikasi Teknik, 20(2), 156–165. https://doi.org/10.26874/jt.vol20no2.400

Ishak, A. (2010). Manajemen Operasi. Graha Ilmu.

Nasruddin dan Muhammad Syaifulloh. (2019). Analisis Model Pencatatan Persediaan Sistem Periodik Dengan Metode First-in First-Out (Fifo) Di Badan Usaha Milik Pesantren (Bump) Pondok Pesantren Kabupaten Brebes. Jurnal Pro Bisnis Vol. 12 No. 1 Februari 2019 ISSN : 1979 – 9258 e-ISSN : 2442 - 4536, 12(1), 29–42.

Pratiwi, D. N., & Saifudin, S. (2021a). PENERAPAN METODE ANALISIS ABC DALAM PENGENDALIAN PERSEDIAN BAHAN BAKU PADA PT.DYRIANA (Cabang Gatot Subroto). Solusi, 19(1), 60–75. https://doi.org/10.26623/slsi.v19i1.3000

Pratiwi, D. N., & Saifudin, S. (2021b). PENERAPAN METODE ANALISIS ABC DALAM PENGENDALIAN PERSEDIAN BAHAN BAKU PADA PT.DYRIANA (Cabang Gatot Subroto). Solusi, 19(1), 60–75. https://doi.org/10.26623/slsi.v19i1.3000

Purnomo, H., & Riani, L. P. (2018). Optimasi Pengendalian Persediaan. Hery Purnomo, September 2018, 122.

Rahmawati, L., SP, M. M., Sari, F. M., & Djuanda, G. (2023). Analisis Pengendalian Persediaan Toko Kelontong. Penerbit Tahta Media. http://tahtamedia.co.id/index.php/issj/article/view/501%0Ahttps://tahtamedia.co.id/index.php/issj/article/download/501/496

Rangkuti, F. (2007). Manajemen Persediaan: Aplikasi Di Bidang Bisnis.

Supriyatin, SY. (2013). Manajemen Produksi Dan Operasi. CV. Mitra Kreatif Solusindo.

Downloads

Published

2025-07-15

How to Cite

Alfarisi, S., & Ardiansyah, A. (2025). Kerangka Konseptual Optimalisasi Pengendalian Persediaan pada Produk Perishable. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(3), 3565–3572. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i3.48812

Issue

Section

Articles of Research