HUBUNGAN PENGETAHUAN GIZI DAN KONSUMSI LEMAK DENGAN KEJADIAN OBESITAS SENTRAL PADA IBU RUMAH TANGGA DI KELURAHAN SIDOMULYO BARAT

Authors

  • Nopri Yanto Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai
  • Besti Verawati Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai
  • Faridatul Akmalia

DOI:

https://doi.org/10.31004/prepotif.v3i2.657

Keywords:

Keywords, Central Obesity, Nutrition Knowledge, Fat Consumption

Abstract

Central obesity if the increase of body fat which its location is at abdominal area (stomach) and can cause various degenerative diseases such as hypertension, diabetes mellitus type 2, and cardiovascular disease. The purpose of this research is to analyze the correlation between nutrition knowlege and fat consumption with central obesity occurance on housewives at West Sidomulyo Village in 2019. The type of this research was quantitative research with Cross-Sectional Design. The population of this research were 856 housewives age ≥ 35 years old at West Sidomulyo Village with total samples 169 people selected by using Purposive Sampling. The technique of data collection was questionnaire on nutrition knowledge and Food Recall 2x24 hours, stomach circumference measurement (LP), body weight, and body height. Data analysis was by using Chi-Square test. The results of univariate analysis show that almost half of respondents have good knowledege on nutrition (46.2%), almost half of respondents consume more fat (40.8%), and most of respondents experience central obesity (68%). The results of bivariate analysis with Chi-Square Test show that there is no significant correlation between nutrition knowledge and central obesity occurance (p=0.074), and there is significant correlation between fat consumption and central obesity occurance (p=0.001). Therefore, it is expected that the society consumes fat in line with their needs and always control their body weight and stomach circumference to stay normal.

References

Almatsier, S. (2009). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta (ID) : PT Gramedia Pustaka Utama.

Doloksaribu B. (2016). Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi : Lemak. Jakarta (ID) : EGC

Faridi A., Hidayati W. (2016). “Analisis Faktor Risiko Kejadian Obesitas Sentral pada Ibu Rumah Tangga di Perumahan Griya Labuan Asri Desa Sukamaju Kecamatan Labuan Kabupaten Pandeglang Banten Tahun 2016â€. Prosiding Kolokium Doktor dan Seminar Hasil Penelitian Hibah Tahun 2016. Diakses dari : http://proceedings.uhamka.ac.id/index.php/psd/article/view/20

Hardinsyah. (2016). Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi : Sejarah dan Masa Depan Ilmu Gizi. Jakarta (ID) : EGC

Jaminah., & Mahmudiono T. (2018). “Hubungan Pengetahuan, Aktivitas Fisik dengan Kejadian Obesitas pada Karyawan Perempuanâ€. Jurnal Berkala Epidemiologi Volume 6 Nomor 1 (2018) 9-17. Diakses dari https://docplayer.info/113608527-Hubungan-pengetahuan-aktivitas-fisik-dengan-kejadian-obesitas-pada-karyawan-perempuan.html.

Jauhari A. (2015). Dasar-dasar Ilmu Gizi. Yogyakarta (ID) : Dua Satria Offset

[Depkes RI] Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 2013. Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar Indonesia (RISKESDAS) 2013. Jakarta (ID): Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Departemen Kesehatan RI.

[Depkes RI] Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 2018. Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar Indonesia (RISKESDAS) 2018. Jakarta (ID): Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Departemen Kesehatan RI.

Laila D., Zainuddin A., & Junaid. (2018). “Hubungan Antara Pengetahuan Ibu dan Pola Makan terhadap Status Gizi Lebih pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Mokoau Kota Kendari Tahun 2018â€. JIMKESMAS VOL.3/NO.2/ April 2018; ISSN 2502-731X. diakses dari http://ojs.uho.ac.id/index.php/JIMKESMAS/article/view/3989

Lapau B. (2012). Metode Penelitian Kesehatan : Metode Ilmiah Penulisan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Jakarta (ID) : Yayasan Pustaka Obor Indonesia.

[Menkes RI] Menteri Kesehatan Republik Indonesia . 2013. Permenkes RI Nomor 30 Tahun 2013 Tentang Pencantuman Informasi Kandungan Gula, Garam, dan Lemak Serta Pesan Kesehatan untuk Pangan Olahan dan Pangan Siap Saji.

Nisa K., & Fikawati S. (2013). “Faktor Dominan yang Berhubungan dengan Obesitas Sentral pada Kader Kesehatan di Wilayah UPT Puskesmas Kecamatan Sawangan Kota Depok Tahun 2013â€. FKM UI. Diakses dari : https://docplayer.info/48975826-Abstrak-pendahuluan-obesitas-sentral-berdampak-pada-munculnya-berbagai-penyakit-degeneratif-sugianti.html.

Notoatmodjo S. (2005). Promosi Kesehatan Teori dan Aplikasi. Jakarta (ID) : Rineka Cipta.

Notoatmodjo S. (2012). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta (ID) : Rineka Cipta.

Rahmawati D. (2015). “Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Obesitas Sentral pada Mahasiswa Program Studi Kesehatan Masyarakat UIN Syarif Hidayatullah Jakarta Angkatan 2012-2014â€. [Skripsi]. Jakarta (ID) : UIN Syarif Hidayatullah. Diakses dari : http://repository.uinjkt.ac.id/dspace/handle/123456789/28881.

Ritapurnamasari., Sirajuddin S., & Najamuddin U. (2013). “Hubungan Pengetahuan, Status Merokok dan Gejala Stres

dengan Kejadian Obesitas Sentral pada Pegawai Pemerintahan

di Kantor Bupati Kabupaten Jenepontoâ€. Universitas Hsanuddin Makassar. Diakses dari : https://docplayer.info/33147438-Hubungan-pengetahuan-status-merokok-dan-gejala-stres-dengan-kejadian-obesitas-sentral-pada-pegawai-pemerintahan-di-kantor-bupati-kabupaten-jeneponto.html

Soegih R., & Wiramihardja KK. (2009). Obesitas : Permasalahan dan Terapi Praktis. Jakarta (ID) : Sagung Seto

Sugianti E., Hardinsyah., & Afriansyah N. (2009). “Faktor Risiko Obesitas Sentral pada Orang Dewasa di Dki Jakarta: Analisis Lanjut Data Riskesdas 2007. Gizi Indonesia 2009, 32(2):105-116. Diakses dari : https://www.ejournal.persagi.org/index.php/Gizi_Indon/article/download/73/70.

WHO. (2000). “Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report on a WHO Consultation on Obesity, Geneva, June, 1997â€. WHO/NUT/NCD/98.1. Technical Report Series Number 894.Geneva: World Health Organization.

Wiardani NK., & Kusumajaya AAN. (2018). “Asupan Lemak, Obesitas Sentral dan Hiperkolesterolemia pada Aparatur Sipil Negara (ASN) Pemerintah Daerah Provinsi Baliâ€. Journal of The Indonesian Nutrition Association 41(2):67-76. Diakses dari : https://docplayer.info/123246176-Asupan-lemak-obesitas-sentral-dan-hiperkolesterolemia-pada-aparatur-sipil-negara-asn-pemerintah-daerah-provinsi-bali.html

Yoon YS., Oh SW., & Park HS. (2009). “Socioeconomic Status in Relation to Obesity and Abdominal Obesity in Korean Adults: A Focus on Sex Differencesâ€. Journal of Obesity 14: 909-19. Diakses dari : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900775/.

Downloads

Published

2023-04-25

How to Cite

Yanto, N., Verawati, B., & Akmalia, F. (2023). HUBUNGAN PENGETAHUAN GIZI DAN KONSUMSI LEMAK DENGAN KEJADIAN OBESITAS SENTRAL PADA IBU RUMAH TANGGA DI KELURAHAN SIDOMULYO BARAT. PREPOTIF : JURNAL KESEHATAN MASYARAKAT, 3(2), 103–112. https://doi.org/10.31004/prepotif.v3i2.657