PENERAPAN PRINSIP HIGIENE SANITASI WARUNG MAKAN DI PASAR CIK PUAN PEKANBARU

Authors

  • Nila Puspita Sari Prodi Kesehatan Masyarakat Program Sarjana, STIKes Hang Tuah Pekanbaru
  • Makomulamin Makomulamin Prodi Kesehatan Masyarakat Program Sarjana, STIKes Hang Tuah Pekanbaru

DOI:

https://doi.org/10.31004/prepotif.v5i1.1391

Keywords:

Hygiene Sanitation, Food Stalls, Pekanbaru

Abstract

Food is a source of energy and nutrients and can be a source of microorganisms and bacterial growth. Prevention of damage and diseases due to food done through the action of the application of sanitary higiene towards referring to Permenkes no. 1096 / menkes / per / vi / 2011, ranging from the food , food storage , food processing , equipment , food storage so and the presentation of food .This research aims to review the application of sanitary higiene food in Cik Puan’s Market Pekanbaru. The research is descriptive qualitative research .This research will be done at food stalls of Cik Puan’s Market Pekanbaru . The informants are 8 the stall owners eat the cik puan pekanbaru .Data collection by conducting interviews and observations .Research results in food stalls in the cik puan Pekanbaru , we can see that the raw food , processing food , Processing food , and the presentation of food in 8 food stalls in the cik puan pekanbaru sanitation food hygiene have met the requirements , while storage raw material, cooking utensils and eat , and food storage that is discovered yet qualified .It is hoped that the market operators can provide socialize higiene sanitation stall owners in the cik puan pekanbaru

Author Biography

Nila Puspita Sari, Prodi Kesehatan Masyarakat Program Sarjana, STIKes Hang Tuah Pekanbaru

Public Health

References

Arisman. 2009. Buku Ajar Ilmu Gizi Keracunan Makanan. Penerbit Buku Kedokteran EGC. Jakarta.

Badan Pengawasan Obat dan Makanan. (2018). Laporan Tahunan Badan POM 2017. Badan POM. Jakarta.

Dakwani, Tifal. (2019). Higiene Sanitasi Tempat Pengelolaan Makanan (TPM) di Gudang 100 pada Pelabuhan Laut Tanjung Perak Surabaya.Tahun 2018. Jurnal Kesehatan Lingkungan Vol. 11 No. 1 Januari 2019 (69 - 74). DOI: 10.20473/jkl.v11i1. 2019.69-74 ISSN: 1829 - 7285 E-ISSN: 2040 - 881X

Depkes RI, 2011. Keputusan Menteri Kesehatan RI No. 1096/MENKES/SK/PERVI/2011 Tentang Hygiene Sanitasi Jasa Boga. Jakarta. Departemen Kesehatan.

Depkes RI, 2009. Sistem Kesehatan Nasional. Jakarta.

Hitipeuw. M.R.C, dkk.2018. Higiene dan Sanitasi Rumah Makan di Kompleks Wanea Plaza Kota Manado. Jurnal KESMAS, Volume 7 Nomor 4

Kesuma, I Wayan A.W.A, dkk. 2018. Sapek Sanitasi dan Hygiene di Warung Makan Ikan Laut Kawasan Pantai Lebih Kabupaten Gianyar. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri. Vol. 6, No.4, 356-364, Desember 2018. ISSN : 2503-488X

Kuncoroputri, Kartika, A. (2012). Studi Kualitatif Mengenai Gambaran Penerapan Food Safety pada Usaha Jasaboga Informal di Catering X, Y, dan Z Purworejo, Jawa Tengah. Program Sarjana Kesehatan Masyarakat. Universitas Indonesia.

Mundiatun, Daryanto.2015. Pengelolaan Kesehatan Lingkungan Yogyakarta.Gava Media.

Reinanda, Dea, P. (2018). Penerapan Higiene dan Sanitasi Pengelolaan Makanan di Dapur Umum Panti Asuhan Al-Istiklal Kota Pekanbaru. Program Studi Kesehatan Masyarakat STIKes Hang Tuah, Pekanbaru.

Sakriani, Sidebang. 2016. Gambaran Higiene Sanitasi Pengolahan Makanan di Rumah Makan yang Ada di Wilayah Kerja Puskesmas Kota. Jurnal Kesehatan Poltekkes Ternate, 9(1),2016, pages 6–10

Sukmadewi, N.L.U, Puspaningrum D.H.D. 2018. Program Peningkatan Hygiene dan Sanitasi Pada Warung Makan Nasi Ayam Betutu di Banjar Cengkok, Desa Baha, Kecamatan Mengwi Kabupaten Badung Bali. Jurnal Paradharma 2(1): 39 - 42 ISSN : 2549-7405

Syahlan, V. L. G., WoodFord, B. S. J. dan Oksfriani, J. S. (2018). Higiene Sanitasi Pengelolaan Makanan dan Angka Kuman Peralatan Makan (Piring) di Instalasi Gizi Rumah Sakit Umum Pancaran Kasih GMIM Kota Manado. Jurnal KESMAS. 7(5).

Downloads

Published

2023-04-25

How to Cite

Sari, N. P., & Makomulamin, M. (2023). PENERAPAN PRINSIP HIGIENE SANITASI WARUNG MAKAN DI PASAR CIK PUAN PEKANBARU. PREPOTIF : JURNAL KESEHATAN MASYARAKAT, 5(1), 158–167. https://doi.org/10.31004/prepotif.v5i1.1391

Issue

Section

Articles