Optimalisasi Manajemen Persediaan dengan Metode EOQ: Studi Kasus pada UMKM Lopek Bugi Kabupaten Kampar

Authors

  • Lutfia Bamatraf Program Studi Teknologi Rekayasa Logistik, Politeknik Kampar
  • Belia Afifah Program Studi Teknologi Rekayasa Logistik, Politeknik Kampar
  • Zulfikar Zulfikar Program Studi Teknologi Rekayasa Logistik, Politeknik Kampar
  • Nurkholis Nurkholis Program Studi Teknologi Rekayasa Logistik, Politeknik Kampar
  • Indra Habibie Program Studi Teknologi Rekayasa Logistik, Politeknik Kampar

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i3.47808

Keywords:

Economic Order Quantity, EOQ, UMKM, Safety Stock, Management Stock

Abstract

Lopek Bugi MSME in Kampar Regency, Riau, is one of the traditional regional food producers that faces challenges in raw material inventory management. The main problem is the imbalance between supply and demand, especially during periods of high demand, which often leads to raw material shortages and loss of sales potential. This study aims to optimize inventory management using the Economic Order Quantity (EOQ) method. A quantitative approach with case studies is used in this study, with data collected through direct observation, interviews, and historical documentation. The results of the study indicate that the EOQ method is able to determine the optimal order quantity that minimizes total inventory costs. In addition, this method helps in determining the reorder point (ROP) and safety stock to prevent stock shortages and anticipate demand fluctuations. This study provides practical benefits for Lopek Bugi MSME in managing its inventory efficiently and economically. The results of this study are expected to be a reference for the development of local government policies in supporting the optimization of MSME inventory management.

References

Cherilya Alfara Natasya, Lilis Fitriyani, Putri Ayu Rukmini, Siti Santi, & Ujang Suherman. (2024). Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Pada Umkm Rengginang Berlian Kriuk Di Karawang. Lokawati : Jurnal Penelitian Manajemen Dan Inovasi Riset, 2(2), 188–196. Https://Doi.Org/10.61132/Lokawati.V2i2.656

Darmawan, R., Vannysyah, D., Wahyuni, R., Tanjung Albar, A., & Utami, S. N. (2024). Analisis Pengendalian Persediaan Tepung Terigu Pada Umkm Dengan Pendekatan Economic Order Quantity Pada Toko Kreasi Nailah. Jurnal Ekonomi Manajemen Dan Bisnis, 1(3), 34–41. Https://Doi.Org/Doi: Https://Doi.Org/10.62017/Jemb

Dewi, I. P. C. P., Herawati, I. N. T., & Wahyuni, I. M. A. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan Dengan Metode (Eoq) Economic Order Quantity Guna Optimalisasi Persediaan Bahan Baku Pengemas Air Mineral. Jurnal Akuntansi Profesi, 10(2), 54–65.

Fauziah, S., Rifin, A., & Adhi, A. K. (2020). Produktivitas Usaha Mikro Dan Kecil Industri Makanan Di Indonesia. Agriekonomika, 9(2), 157–170. Https://Doi.Org/10.21107/Agriekonomika.V9i2.8232

Halim, A. (2020). Pengaruh Pertumbuhan Usaha Mikro, Kecil Dan Menengah Terhadap Pertumbuhan. Ekonomi, 2(September), 158.

Haslindah, Iriani, A. S., Ardi, M., & Zulkifli. (2020). Penerapan Manajemen Persediaan Dalam Mengantispasi Kerugian Barang Dagangan Di Toko Mega Jilbab. Journal Manajemen Dan Perbankan Syariah, 2(November), 58–69.

Lana, M. Y., & Nuryanto, I. (2023). Penerapan Metode Eoq (Economic Order Quantity) Dalam Pengendalian Persediaan Barang Re-Stok Pada Pt. Berkah Kreasi Bersatu Semarang. Journal Of Student Research (Jsr), 1(4), 257–267.

Lutfiana Lina, & Puspitosari Indriyana. (2020). Analisis Manajemen Persediaan Pada Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah (Umkm) Jazid Bastomi Batik Di Purworejo. Jurnal Jeskape, 4(1), 55–66.

Mahendra, R. I., Sitania, F. D., & Wahyuda. (2023). Analisis Pengendalian Persediaan Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity. Jurnal Teknik Industri, 9(2), 37. Https://Doi.Org/10.36262/Widyakala.V2i1.9

Masengi, T., & Palandeng, I. D. (2023). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Tepung Pada Toko Roti Acong Menggunakan Economic Order Quantity. Jurnal Emba : Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 11(4), 1454–1466. Https://Doi.Org/10.35794/Emba.V11i4.52590

Najoan, R. J., Palandeng, I. D., Sumarauw, J. S. B., & Palandeng, I. D. (2019). Analisis Pengendalian Persediaan Semen Dengan Menggunakan Metode Eoq Pada Toko Sulindo Bangunan. Jurnal Emba: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 7(3), 4387–4396. Https://Doi.Org/10.35794/Emba.V7i3.25090

Nurul Fadillah, S., & Surojo. (2024). Analisis Efektivitas Metode Economic Order Quantity Dalam Pengendalian Persediaan Komponen Mesin Unit Excavator. Jurnal Teknologi Rekayasa Alat Berat (Jtrab), 1(2), 1–10.

Perdagangan, D., Dan, K., & Mikro, U. (2024). Kecil Kabupaten Kampar Tahun 2024.

Statistik, B. P. (2024). Posisi Kredit Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah (Umkm) Pada Bank Umum (Milyar Rupiah), 2023. In Badan Pusat Statistik.

Turrahmi, U., Permata, D., Asmawati, T., & Haerani, D. (2025). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Pada Pengolahan Kerupuk Mikong Di Home Industry Kampung Surya Baki Kota Sumbawa Besar Menggunakan Metode Economic Fakultas Teknologi Lingkungan Dan Mineral Latar Belakang Sumbawa Merupakan Salah Satu Pulau Yang. Hexagon (Jurnal Teknik Sains), 6(1), 1–16.

Downloads

Published

2025-07-15

How to Cite

Bamatraf, L., Afifah, B., Zulfikar, Z., Nurkholis, N., & Habibie, I. (2025). Optimalisasi Manajemen Persediaan dengan Metode EOQ: Studi Kasus pada UMKM Lopek Bugi Kabupaten Kampar. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(3), 3195–3201. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i3.47808

Issue

Section

Articles of Research

Similar Articles

<< < 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)