Analisis Waktu Baku Pada Proses Pemberian Makan Maggot di UMKM Rekayasa Produk Organik (REPRO) Mijen Semarang

Authors

  • Muhamad Romli Aziz Universitas Dian Nuswantoro
  • Ratih Setyaningrum Universitas Dian Nuswantoro

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i2.44900

Keywords:

Maggot, Standard time, Testing, Organic waste

Abstract

Garbage is a very big problem along with the increase in population. UMKM Repro Maggot is a maggot cultivation business startup that utilizes organic waste from household activities, markets and others. To get a picture of effective and efficient performance and describe the level of success that will be achieved by MSMEs in running their business, you can carry out a labor productivity analysis. Processing organic waste through maggot cultivation at UMKM Repro Maggot starts from collecting waste every day, sorting organic and inorganic waste, chopping waste into particles, fermenting waste that has been chopped for 3-7 days, pressing waste to reduce water content, providing feed (garbage). ) on BSF and compost separation. The average egg production value was 74.26 grams, and fresh maggots were 42.75 kg. Based on the results of calculating the standard time for the feeding process, it was found to be 127.36 minutes.

References

Asarela, S., & Puspa Sari, R. (2023). Analisis Pengukuran Kerja Menentukan Waktu Baku Menggunakan Metode Jam Henti Terhadap Operator Persiapan Komponen (Studi Kasus: PT XYZ). VIII(3).

Auliani, R., Elsaday, B., Ari Apsari, D., Nolia, H., Kesehatan Lingkungan, J., Kemenkes Medan, P. R., & Utara, S. (2021). Kajian Pengelolaan Biokonversi Sampah Organik melalui Budidaya Maggot Black Soldier Fly (Studi Kasus: PKPS Medan). Serambi Engineering, VI(4).

Bibin, M., Ardian, A., & Mecca, A. N. (2021). MALLOMO: Journal of Community Service Pelatihan Budidaya Maggot sebagai Alternatif Pakan Ikan Desa Carawali (Vol. 1, Issue 2). https://jurnal.umsrappang.ac.id/mallomo/index

Hasil Penelitian dan Karya Ilmiah, J., Elok Sekarningsih, P., Fashanah Hadining, A., Karawang Jl HSRonggo Waluyo, S., Timur, T., & Karawang, K. (n.d.). Analisis Pengukuran Kerja Dalam Menentukan Waktu Baku Pada Operator Mesin Broaching Dengan Metode Pengukuran Waktu Jam Henti (Studi Kasus: PT XYZ). In Jurnal Teknik Industri (Vol. 8, Issue 2).

Juwardi, U., Rahmat Adnan, S., Rachman, T., Derajat Amperajaya, M., Erni, N., Rasjidin, R., & Cahya Fajrah, M. (n.d.). PERHITUNGAN WAKTU BAKU DAN PENENTUAN PRODUKTIVITAS PADA PENGERJAAN PEMBERSIHAN KACA GEDUNG X Standard Time Calculation and Determination of Productivity for Glass Cleaning Works of Building X. Jurnal Konversi Energi Dan Manufaktur, 8.

Meri, M., Fandeli, H., & Ramadhani, R. Z. (2022). ANALISIS WAKTU BAKU PROSES PRODUKSI ROTI DENGAN METODE STOPWATCH DI UKM FANDRA BAKERY. In Journal of Science and Social Research (Issue 3). http://jurnal.goretanpena.com/index.php/JSSR

Mulyani, R., Anwar, D. I., Nurbaeti, N., & Sukabumi, U. M. (n.d.). JPM (Jurnal Pemberdayaan Masyarakat) Pemanfaatan Sampah Organik untuk Pupuk Kompos dan Budidaya Maggot Sebagai Pakan Ternak. https://doi.org/10.21067/jpm

Rodli, A. F., & Hanim, A. M. (n.d.). STRATEGI PENGEMBANGAN BUDIDAYA MAGGOT BSF SEBAGAI KETAHANAN PEREKONOMIAN DIMASA PANDEMI.

Rosari Febiola, R., Dina Setyawati, L., Salsabila, V., Firashanda Zalsa, S., Arrun Geralfine, H., Puspa Arum, D., & Pembangunan Nasional Veteran Jawa Timur, U. (2024). Sosialisasi Budidaya Maggot Black Soldier Fly (BSF) sebagai Upaya Pengolahan Limbah Organik di Desa Kalipecabean Sidoarjo. 2(6). https://jurnalpengabdianmasyarakatbangsa.com/index.php/jpmba/index

Saputra, J., Hafrida, E., Musri, M., Aplikasi Rancangan Teknik Industri Jurnal Pengukuran Waktu Kerja Berbasis Stopwatch Time Study dan Analisi Keselamatan Kesehatan Kerja, J., Studi Teknik Industri, P., & Tinggi Teknologi Dumai Jl Utama Karya Bukit Batrem, S. I. (n.d.). PENGUKURAN WAKTU KERJA BERBASIS STOPWATCH TIME STUDY DAN ANALISIS KESELAMATAN KESEHATAN KERJA PADA PABRIK TAHU SUKRI BUKIT BATREM DUMAI.

Septian, M., & Herwanto, D. (2022). Penentuan target produksi paint roller berdasarkan perhitungan waktu baku menggunakan metode stopwatch time study. Journal Industrial Servicess, 7(2), 206. https://doi.org/10.36055/jiss.v7i2.12756

Yuwita, N., Hasyim, M., & Asfahani, A. (2022). Pendampingan Budidaya Maggot Lalat Black Soldier Fly Sebagai Pengembangan Potensi Lokal Masyarakat. Amalee: Indonesian Journal of Community Research and Engagement, 3(2), 393–404. https://doi.org/10.37680/amalee.v3i2.1922

Downloads

Published

2025-04-10

How to Cite

Aziz, M. R., & Setyaningrum, R. (2025). Analisis Waktu Baku Pada Proses Pemberian Makan Maggot di UMKM Rekayasa Produk Organik (REPRO) Mijen Semarang. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(2), 2072–2080. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i2.44900

Issue

Section

Articles of Research

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.