Analisis Sistem Dinamis pada Produksi Pabrik Tahu di Kota Cilegon

Authors

  • Roy Ainurroffi Universitas Serang Raya
  • Ade Age Fidianto Universitas Serang Raya
  • Fajar Hibatullah Universitas Serang Raya
  • Muharrom Firmansyah Universitas Serang Raya
  • Sahrupi Sahrupi Universitas Serang Raya

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i2.42221

Keywords:

System Modeling, Causal Loop Diagram, Dynamic System, Tofu Factory

Abstract

This article presents the findings of a study on the analysis of the dinamis system in tahu production in Cilegon, Indonesia, with an emphasis on the importance of small and medium-sized businesses (UKM) in the food industry.The primary goal of this research is to understand the factors that affect production efficiency, product quality, and keberlanjutan in the tahu industry. The methodology used in this study involves gathering data through silent observation, observation of industrial activities, and relevant literature reviews. Based on the collected data, the researcher created a causal loop diagram (CLD), which illustrates the complex relationship between the variables, such as the price of goods, market demand, and production process supply

References

Alfiyah, S., Sukma Donoriyanto, D., & Safirin, T. (2022). Model Sistem Dinamis Penggantian Jarum Mesin Kancing Dan Mesin Jahit Pada Konveksi Xyz. Tekmapro : Journal of Industrial Engineering and Management, 17(1), 25–36.

Hidayat, B. (2024). Inovasi Teknologi Pertanian untuk Meningkatkan Produktivitas Pangan di Indonesia. 1–8.

kemenperin. (n.d.). Pandemi Ubah Pola Konsumsi, Industri Makanan Perlu Berinovasi. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. https://kemenperin.go.id/artikel/22227/Pandemi-Ubah-Pola-Konsumsi%2C-Industri-Makanan-Perlu-Berinovasi

Lestari, N. P., Pambudi Tama, I., & Hardiningtyas, D. (2014). Analisis Sistem Produksi Terhadap Profit Perusahaan dengan Pendekatan Simulasi Sistem Dinamik (Studi Kasus: Pt. Industri Sandang Nusantara Unit Patal Lawang). Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Sistem Industri, 2(5), 952–953.

Mardalena, I., & Suyani, E. (2016). Ilmu Gizi. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, 1–228. http://bppsdmk.kemkes.go.id/pusdiksdmk/wp-content/uploads/2017/08/Ilmu-Gizi-Keperawatan-Komprehensif.pdf

Qoniah, R. (2022). Tantangan dan Strategi Peningkatan Ekspor Produk Halal Indonesia di Pasar Global. Halal Research Journal, 2(1), 52–63. https://doi.org/10.12962/j22759970.v2i1.246

Rufaidah, A. (2022). Dengan Pendekatan Six Sigma. 17(2).

SUSANTI, A., AGUSTIN, U., AKBAR, M. S., LATIFAH, T., & RAMADHANI, S. (2014). PENGEMBANGAN UMKM TAHU YANG DI OLAH MENJADI SEMPOL GUNA MENINGKATKAN EKONOMI MASYARAKAT DESA BANJAR NEGERI. Penambahan Natrium Benzoat Dan Kalium Sorbat (Antiinversi) Dan Kecepatan Pengadukan Sebagai Upaya Penghambatan Reaksi Inversi Pada Nira Tebu, 4(1), 92–97.

Talitha, T., & Berliyana, R. (2022). Simulation Model of Production System Using Dynamic System Approach to Increase Production Capacity Tofu Factory. Opsi, 15(2), 228. https://doi.org/10.31315/opsi.v15i2.8059

Widayati, A., & Wulandari, E. T. (2018). Edukasi Manfaat Tanaman Obat dan Pengolahannya dengan Metode CBIA di Desa Bulusulur, Kabupaten Wonogiri, Jawa Tengah. ABDIMAS ALTRUIS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 01(01), 25–30. https://doi.org/10.24071/altruis.2018.010105

Downloads

Published

2025-04-10

How to Cite

Ainurroffi, R., Fidianto, A. A., Hibatullah, F., Firmansyah, M., & Sahrupi, S. (2025). Analisis Sistem Dinamis pada Produksi Pabrik Tahu di Kota Cilegon. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(2), 1566–1572. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i2.42221

Issue

Section

Articles of Research

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.