Pemahaman nilai pancasila dan prinsip continuous improvement terhadap implementasi cost reduction dalam mengurangi cost of quality PT. X

Authors

  • Moh Masnur Keuangan dan Investasi, Universitas Cakrawala
  • Julia Ressi Irrenova Yulistia Keuangan dan Investasi, Universitas Cakrawala
  • Mutiara Widya Pertiwi Keuangan dan Investasi, Universitas Cakrawala
  • Angela Dea Devina Bisnis Digital, Universitas Cakrawala

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i1.38910

Keywords:

Pancasila, Waste, Production Defect, Improving Quality

Abstract

Indonesia has experienced significant growth in manufacturing investments, particularly in the non-oil and gas processing sector. One of the main challenges faced is the high cost of quality, arising from production defects and waste, which can reduce both profitability and competitiveness. This research aims to analyze the influence of understanding the values of Pancasila and the principles of Continuous Improvement (CI) on the implementation of cost reduction strategies to minimize quality costs resulting from production defects at PT. X. The study employs a quantitative approach with a survey method, using a Likert scale questionnaire administered to a sample of 76 employees out of a total population of 302 employees. The results indicate that both the understanding of Pancasila values (X1) and CI (X2) together significantly impact the implementation of cost reduction strategies, contributing 64.6% to the variation in the dependent variable. Individually, the CI variable has a dominant effect (β = 0.426; p < 0.05) compared to the Pancasila values (β = 0.127; p < 0.05). CI strategies, based on the PDCA cycle and Lean tools, have been shown to enhance operational efficiency, while Pancasila values foster an ethical and collaborative work culture.

References

Adyatama, A., & Handayani, N. U. (2018). Perbaikan kualitas menggunakan prinsip Kaizen dan 5 Why analysis: Studi kasus pada painting shop Karawang Plant 1, PT Toyota Motor Manufacturing Indonesia. Jurnal Teknik Industri (JTI Undip), 13(3), 169–176.

Al-Faritsy, A. Z., & Falah, A. L. N. (2024). Implementasi PDCA untuk meningkatkan kualitas produk roti. Integrasi Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 9(1), 40-48.

Alfiane, R. T., & Rusindiyanto. (2024). Mengurangi cacat produk dengan implementasi PDCA: (Studi kasus perusahaan PT XYZ). Jupiter: Publikasi Ilmu Keteknikan Industri, Teknik Elektro Dan Informatika, 2(1), 103–113.

Apriani, R. A., Jannah, R. M., Basuki, D. E., & Handayani, D. (2023). Penerapan Lean Six Sigma untuk peningkatan kualitas produk glove pada area produksi line 18 di PT. SGI. Journal of Information Technology and Computer Science (INTECOMS), 6(2), 1170-1178.

Ardhani, M. D., Utaminingsih, I., Ardana, I., & Fitriono, R. A. (2022). Implementasi nilai-nilai Pancasila dalam kehidupan sehari-hari. Jurnal Gema Keadilan, 9(II), 1-12.

Bakry, N. M. (1997). Orientasi Filsafat Pancasila. Yogyakarta: Liberty.

Balya, H. (2024). Reaktualisasi Pancasila sebagai landasan filosofis hukum nasional. Governance: Jurnal Ilmiah Kajian Politik Lokal dan Pembangunan, 11(1), 88-95.

Bashori, M., Ismiyah, E., & Andesta, D. (2023). Analisis Waste Pada Proses Produksi Decking dengan Pendekatan Lean Manufacturing di PT. Cahaya Niaga Persada. G-Tech: Jurnal Teknologi Terapan, 7(4), 1643–1652.

Creswell, J. W. (2023). Research design: Qualitative, quantitative, and mixed methods approaches (5th ed.). Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Crosby, P. B. (1979). Quality is free: The art of making quality certain. New York: McGraw-Hill.

Dahniar, T., & Sarwoko, W. (2024). Optimalisasi kualitas dengan metode Quality Control Circle (QCC) untuk meningkatkan kualitas produk di PT KMIL. Jurnal Tambora, 8(2), 1–9.

Damayanti, A. P., & Aziza, N. (2024). Six Sigma dalam perspektif akuntansi manajemen: Peningkatan manajemen biaya strategis dan pengendalian kualitas produk. Owner: Riset dan Jurnal Akuntansi, 8(2), 1768-1776.

Darmodiharjo, D. (1984). Pancasila Suatu Orientasi Singkat. Jakarta: Aries Lima.

Deming, W. E. (1982). Out of the crisis. Cambridge, MA: MIT Center for Advanced Educational Services.

Doloksaribu, A., Lastri, & Simanjuntak, N. M. (2018). Teknik pengurangan biaya dengan tujuan meningkatkan produktivitas dalam pencapaian laba yang maksimum: Sebuah kajian pustaka. Jurnal Ilmiah Skylandsea, 2(2), 236-242.

Drijarkara, L. (1977). Pancasila dan Religi. Jakarta: Pembangunan.

Effendy, A. M. (1995). Falsafah Negara Pancasila. Semarang: BP IAIN Walisongo Press.

Endalamaw, A., Khatri, R. B., Mengistu, T. S., Erku, D., Wolka, E., Zewdie, A., & Assefa, Y. (2024). A scoping review of continuous quality improvement in healthcare system: Conceptualization, models and tools, barriers and facilitators, and impact. BMC Health Services Research, 24, 487.

Fannysia, D., Hartini, S., & Santosa, P. P. P. (2022). Analisis Lean Manufacturing produk keramik dengan pendekatan VALSAT dan pemodelan DES pada PT. Perkasa Primarindo. Jurnal Teknologi dan Manajemen, 20(2), 133–148.

Faridah, E., Badriah, E., Nurwanda, A., & Muharam, R. (2024). Pengaruh biaya kualitas terhadap produk rusak. Jurnal Edukasi (Ekonomi, Pendidikan dan Akuntansi), 12(2), 223-230.

Feigenbaum, A. V. (1961). Total quality control. New York: McGraw-Hill.

Ferdiansa, M., Rizqi, A. W., & Jufriyanto, M. (2024). Implementasi metode Lean Six Sigma dalam meningkatkan efisiensi proses produksi pada industri kayu CV. Jaya Abadi. G-Tech: Jurnal Teknologi Terapan, 8(2), 1307–1319.

Firdaus, R. Z., & Wahyudin, W. (2023). Penerapan konsep lean manufacturing untuk meminimasi waste pada PT Anugerah Damai Mandiri (ADM). Journal of Integrated System (JIS), 6(1), 21-31.

Fitria, S. M., & Novita. (2020). Six Sigma sebagai strategi bisnis dalam upaya peningkatan kualitas produk. Jurnal Akuntansi Terapan Indonesia, 3(1), 1–14.

Fitriadi, R. A. (2024). Pengaruh biaya kualitas terhadap produk cacat pada PT Mega Cipta Bangsa (Skripsi). Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Pakuan, Bogor.

Garvin, D. A. (1988). Managing quality: The strategic and competitive edge. New York: Free Press.

Ghozali, I. (2021). Analisis multivariate dengan program SPSS. Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.

Ihsan, A. S., Jufriyanto, M., & Rizqi, A. W. (2024). Pengendalian kualitas produk pupuk Phonska dengan metode Six Sigma dan Failure Mode Analysis. G-Tech: Jurnal Teknologi Terapan, 8(2), 921–932.

Imai, M. (1986). Kaizen: The key to Japan's competitive success. New York: McGraw-Hill.

Ishikawa, K. (1968). Guide to quality control. Tokyo: Asian Productivity Organization.

Januartha, I. W., Animah, A., & Mariadi, Y. (2024). Model Kaizen costing untuk meningkatkan kualitas produk (Studi kasus pada peternakan ayam kampung "Bersahabat Farm"). Jurnal Riset Mahasiswa Akuntansi, 4(1), 27–42.

Kartohadiprodjo, S. (1975). Pancasila sebagai Pandangan Hidup Bangsa Indonesia. Jakarta: Gatra Pustaka.

Kementerian Investasi dan Hilirisasi. (2024). Rosan: Realisasi investasi terus bertumbuh, Indonesia konsisten jalankan hilirisasi. Kementerian Investasi dan Hilirisasi/BKPM. https://www.bkpm.go.id/id/info/siaran-pers/rosan-realisasi-investasi-terus-bertumbuh-indonesia-konsisten-jalankan-hilirisasi

Downloads

Published

2025-01-13

How to Cite

Masnur, M., Yulistia, J. R. I., Pertiwi, M. W., & Devina, A. D. (2025). Pemahaman nilai pancasila dan prinsip continuous improvement terhadap implementasi cost reduction dalam mengurangi cost of quality PT. X. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(1), 92–104. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i1.38910

Issue

Section

Articles of Research

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.