Optimalisasi strategi penjualan komoditi komersial di perum bulog kancab lebak menggunakan Metode AHP dan Analisis SWOT

Authors

  • Florida Butarbutar Universitas Krisnadwipayana
  • Muhamad Dirgari Azizi Universitas Krisnadwipayana
  • Syarif Hadiwijaya Hadi Universitas Krisnadwipayana
  • Muhammad Nurhasan Assidiq Universitas Krisnadwipayana

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v8i1.38221

Keywords:

Sales targets, Business strategy, Forecasting, SWOT, Analytical Hierarcy Process (AHP)

Abstract

Perum Bulog Lebak Branch Office has experienced a decline in commercial commodity sales over the past three years, due to the company's position in quadrant II of the SWOT matrix, where there are internal strengths but faced with external threats. The study aims to calculate the need for commercial rice stocks to achieve the 2023 sales target, analyze the company's position in the SWOT matrix, and determine new strategies to increase sales. The methods used include forecasting with Exponential Smoothing With Trend, which estimates stock needs of 1,121.5 tons and a sales target of 168 billion rupiah. The results of the study show that collaboration with large companies as suppliers is an effective strategy, which has succeeded in increasing sales from 26 billion per month to 43 billion per month, an increase of 40%. The main recommendation is to continue this collaboration to further improve sales performance.   

References

Arafah, M., & Sofyan, S. (2022). Hisbah and Bulog?: Food Price Stability In Indonesia. Jurnal Ekonomi Islam, 9(2), 268–282.

Bantacut, T., & Fadhil, R. (2018). Penerapan LOGISTIK 4.0 dalam Manajemen Rantai Pasok Beras Perum BULOG: Sebuah Gagasan Awal.

Dakhi, Y., & Wau, M. (2023). Pengaruh Disiplin dan Lingkungan Kerja terhadap Kinerja Pelayanan terhadap Kinerja Dinas Pertanian dan Ketahanan Pangan Kabupaten Nias Selatan. Jurnal Remik, 7(1), 572–582.

Devi, L. Y., Andari, Y., Wihastuti, L., & Haribowo, R. K. (2020). MODEL SOSIAL-EKONOMI DAN KETAHANAN PANGAN RUMAH TANGGA DI INDONESIA SOCIO-ECONOMIC MODEL AND HOUSEHOLDS ’ FOOD SECURITY IN INDONESIA. Jurnal Ekonomi Dan Pembangunan, 28(2), 103–116.

Elizabeth, R. (2019). Peningkatan Partisipasi Petani, Pemberdayaan Kelembagaan dan Kearifan Lokal Mendukung Ketahanan Pangan Berkelanjutan. Agricore, 4(2), 48–61.

Fawzi, N. I., & Husna, V. N. (2021). Pemanfaatan Informasi Geospasial untuk Ketahanan Pangan Saat Pandemi PEMANFAATAN INFORMASI GEOSPASIAL UNTUK KETAHANAN PANGAN SAAT PANDEMI COVID-19 ( Geospatial Information Application for Food Security During the Covid-19 Pandemic ). Seminar Nasional Geomatika 2020, April, 1–10. https://doi.org/10.24895/SNG.2020.0-0.1114

Ghozali, M. I. (2016). Rantai Pasok Beras Pada Bulog Berbasis Neural Network. Jurnal Simetris, 7(2), 743–752.

Kristyaningrum, E. Y., Ekowati, T., & Setiyadi, A. (2018). Efisiensi Persediaan Beras Pada Perusahaan Umum Bulog Divisi Regional Jawa Timur. Agro Ekonomi, 27(1), 38. https://doi.org/10.22146/jae.32793

Mamoriska, S., Cahyaningsih, E., & Hidayat, M. G. (2020). Reposisi BULOG dalam Rencana Pembentukan Badan Pangan Nasional. Jurnal Pangan, 29(3), 221–242.

Nurkamil, Y., Alam, A. S., & Nursilah, S. (2020). TERHADAP KEPUASAN SUPPLIER BERAS DI PERUSAHAAN UMUM BADAN URUSAN LOGISTIK ( Studi Kasus?: Di Perum BULOG Kantor Cabang Cianjur ). 2(2), 87–98.

Perdanaputra, F., & Prasodjo, N. W. (2018). Ketahanan pangan di kampung adat dan non-kampung adat. JSKPM, 2(5), 567–580.

Prabayanti, H., Sutrisno, J., & Antriyandarti, E. (2022). Determinan Ketahanan Pangan di Provinsi Jawa Tengah Determinants of Food Security in Central Java Province. Jurnal Pangan, 31(3), 191–198.

Praza, R., & Shamadiyah, N. (2020). Analisis Hubungan Pengeluaran Dengan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani di Kabupaten Aceh Utara. Jurnal Agrifo, 5(1).

Rosidah, L., Rosmilawati, I., Kusumawardani, R., & Darmawan, D. (2021). Ketahanan Pangan Keluarga Pasca Covid-19 Melalui Pemanfaatan Pekarangan Sebagai Lumbung Pangan Keluarga. Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 2(1), 1–12.

Rusono, N. (2019). Kebijakan Penguatan Pengelolaan Stok Beras Pemerintah Strengthening Policy on Government Rice Stock Management. Jurnal Pangan, i, 1–12. https://www.jurnalpangan.com/index.php/pangan/article/download/450/389/1409

Saragih, J. P. (2016). KELEMBAGAAN URUSAN PANGAN DARI MASA KE MASA DAN KEBIJAKAN KETAHANAN PANGAN. Jurnal Ekonomi & Studi Pembangunan, 17(2), 168–192. https://doi.org/10.18196/jesp.17.2.3983

Sundari, I., & Nachrowi, N. D. (2015). Analisis Raskin dan Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Indonesia ( Analisis Data Susenas 2011 ) Analisis Raskin dan Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Indonesia ( Analisis Data Susenas 2011 ). Jurnal Ekonomi Dan Pembangunan Indonesia Volume, 15(2), 120–143. https://doi.org/10.21002/jepi.v15i2.02

Teturan, Y. E., Oja, H., & Adnan, R. (2022). Optimalisasi Kinerja Perum Bulog Dalam Menyerap Hasil Panen Petani di Distrik Kurik. Jurnal Kebijakan Pembangunan, 17, 249–260. https://doi.org/10.47441/jkp.v17i2.283

Downloads

Published

2025-01-17

How to Cite

Butarbutar, F., Azizi , M. D., Hadi, S. H., & Assidiq, M. N. (2025). Optimalisasi strategi penjualan komoditi komersial di perum bulog kancab lebak menggunakan Metode AHP dan Analisis SWOT. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 8(1), 1014–1024. https://doi.org/10.31004/jutin.v8i1.38221

Issue

Section

Articles of Research

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.