Penentuan jumlah produksi kimbab berdasarkan jumlah permintaan dan persediaan menggunakan metode Fuzzy Mamdani
DOI:
https://doi.org/10.31004/jutin.v7i4.37308Keywords:
Peramalan, Permintaan, Produksi, POM-QM, MATLABAbstract
Nanda Kitchen is a home-based cafe that produces various kinds of Korean specialties, specifically kimbab. The large demand for kimbab signifies that Nanda Kitchen is frequently engaged to the stockouts of raw material supplies. Thus, kimbab production is unable to fullfil consumer’s demand. The intention of this research is to ascertain the appropriate amount of kimbab production. Effective demand forecasting is required to fullfil customer’s demand by sufficient raw material supplies. Demand forecasting was carried out using POM-QM for Windows with Moving Average (n=3) and Exponential Smoothing (alpha 0.3 and 0.5). The lowest error value is taken to implement Fuzzy Mamdani (MATLAB). Exponential Smoothing (?=0.5) is most proper method for forecasting demand (error value of 7.6%). Nanda Kitchen needs to produce 1460 kimbabs with input demand of 1473 and raw material supply of 2470 based on Fuzzy Mamdani.References
Aurelia, A. N., Saragih, N. A., Carissa, V. C., & Andani, S. R. (2024). Implementasi Algoritma Fuzzy Mamdani Dalam Menentukan Produksi Kue Berdasarkan Jumlah Persediaan Dan Permintaan. Jurnal JPILKOM, 2(2), 3025–6887.
Auritz, A., & Rachmarwi, W. (2020). Pengaruh Penerapan Supply Chain Management dan Kaizen Terhadap Proses Produksi Di PT. Daiki Axis Indonesia. Jurnal Manajemen Bisnis Krisnadwipayana, 8(3). https://doi.org/10.35137/jmbk.v8i3.474
Dasa Putri, A., & Maulana, A. (2023). Penerapan Metode Mamdani Fuzzy Logic untuk Menentukan Pembelian Alat Berat dalam Proyek Migas di PT SMOE Indonesia. http://journal.aptikomkepri.org/index.php/JDDAT138JURNALDESAINDANANALISISTEKNOLOGI
Friska Narulita, L., & Ahmad, I. (2024). Penerapan Metode Fuzzy Mamdani Dalam Rancang Bangun Sistem Informasi Prediksi Produksi Barang. Luvia Friska Narulita dan Ququh Imanuddin Ahmad MULTIPLE: Journal of Global and Multidisciplinary, 2, 1016–1026. https://journal.institercom-edu.org/index.php/multipleINSTITERCOMPUBLISHERhttps://journal.institercom-edu.org/index.php/multiple
Krisnaningsih, E., & Dwiyatno, S. (2020). Sistem Pendukung Keputusan Penentuan Jumlah Produksi Sepatu Type Boots 350 V2 dengan Menggunakan Metode Fuzzy Mamdani. Jurnal INTECH Teknik Industri Universitas Serang Raya, 6(2), 107–112. https://doi.org/10.30656/intech.v6i2.2315
Pratiwi, C. W., Tarigan, E., Rivany, N., & Andani, S. R. (2024). Penentuan Standar Ukuran Pakaian Wanita Dewasa Menggunakan Metode Fuzzy Mamdani. Jurnal JPILKOM, 2(2), 3025–6887.
Rizani, C. W., Hinggo, H. T., & Zaki, H. (2022). Pengaruh Kualitas Produk, Promosi, Harga Dan Garansi Produk Terhadap Keputusan Pembelian Produk Tupperware Di Pekanbaru. Economics, Accounting and Business Journal, 2, 366–376.
Rizvya, R., Nurhaliza, A., Supitri, W., Andani, S. R., Studi, P., Informasi, S., & Tunas Bangsa, S. (2024). Analisis Algoritma Fuzzy Mamdani Dalam Mengukur Tingkat Kepuasan Pelanggan Berdasarkan Kualitas Makanan Pelayanan Dan Harga. Dalam Jurnal JPILKOM (Vol. 2, Nomor 2). Online.
Sari, I. P. (2018). Perencanaan Jumlah Produksi Bubuk Cabai Dengan Metode Fuzzy Mamdani Berdasarkan Perkiraan Permintaan Pada PT Ganesha Abaditama. Jurnal Ilmiah Teknologi dan Rekayasa, 23(2), 133–145. https://doi.org/10.35760/tr.2018.v23i2.2463
Satria, W. (2020). Jaringan Syaraf Tiruan Backpropagation Untuk Peramalan Penjualan Produk (Studi Kasus Di Metro Electronic dan Furniture). Djtechno?: Journal of Information Technology Research, 1(1), 14–19.
Sudrajat, & Agustiani, S. (2023). Penerapan Fuzzy Logic Mamdani Untuk Menentukan Prestasi Belajar Matematika Siswa SMP. JURNAL PENDIDIKAN MATEMATIKA, 4(2). http://journal.unpacti.ac.id/index.php/ELIPS
Sufarnap, E., & Sudarto. (2019). Penerapan Metode Fuzzy Mamdani Dalam Penentuan Jumlah Produksi. http://prosiding.seminar-id.com/index.php/sensasi/issue/archivePage|379
Wibowo, K. C., Putri, D. S., & Hidayati, S. (2020). Analisis Peramalan Produksi dan Konsumsi Daging Ayam Ras Pedagingan Di Indonesia Dalam Rangka Mewujudukan Ketahanan Pangan. Dalam Majalah Teknologi Agro Industri (Tegi) (Vol. 12, Nomor 2).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Caltha Rafifa, Fadila Dian Safitri, Andika Wiyanto, Dibaia Sarah Rahmadhani, Ihsan Masruri, Suhendi Irawan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.