Inovasi Meja Peniris Pentol Guna Mengoptimalkan Proses Pengeringan Pentol dengan Metode Antropometri

Authors

  • Jendra Davira Teknik Industri, Universitas 17 Agustus 1945
  • Hery Murnawan Jurusan Teknik Industri, Universitas 17 Agustus 1945

DOI:

https://doi.org/10.31004/jutin.v7i2.27887

Keywords:

Drying, Innovation

Abstract

Drying foods such as pentol is a crucial process in the food industry that affects the quality, safety and shelf life of the product. However, there are still challenges in optimizing this drying process to ensure efficiency and consistency of the final result. In this research, I innovate a bulb draining table that utilizes anthropometric methods to improve the comfort and quality of bulb drying. Anthropometric methods are used to understand the dimensions and characteristics of various bulbs, thereby enabling the design of draining tables that are more appropriate to the needs of the drying process. Apart from that, this innovation also includes the creation of waste collection containers, thereby ensuring hygiene and quality. With this approach, it is hoped that this pentol draining table innovation can increase the efficiency of the drying process, reduce production time and costs, and improve the quality of the final product

References

Agung Kristanto, D. A. (Desember 2011). PERANCANGAN MEJA DAN KURSI YANG ERGONOMIS PADA STASIUN KERJA PEMOTONGAN SEBAGAI UPAYA PENINGKATAN PRODUKTIFITAS. Jurnal ilmiah Teknik Industri, Vol. 10 , No. 2, , 78-87.

Alfatiyah, R., & Marthin, W. (2017). Redesign Kursi Dan Meja Perkuliahan Dengan Metode Quality Function Deployment (QFD) Secara Ergonomis Di Program Studi Teknik Industri Universitas Pamulang. Proc. Univ. Pamulang, 2(1).

Anjani, R. D., Nugraha, A. E., Sari, R. P., & Santoso, D. T. (2021). Perancangan alat bantu kerja dengan menggunakan metode antropometri dan material selection pada industri sepatu. Jurnal Teknologi, 13(1), 15-24.

Ginting, R. (2010). Perancangan produk.

Ginting, R., & Nurhadi, D. (2018). DESAIN PRODUK PEMBERI PAKAN IKAN OTOMATIS. Jurnal Sistem Teknik Industri, 20(2), 9–13. https://doi.org/10.32734/jsti.v20i2.483.

Istantyo Yuwono, Z. A. (Januari 2023). Desain dan Pengadaan Meja Multiguna untuk Kuliner Makanan Bu Lilik Secara Ergonomis. Jurnal ADIPATI, Vol. 02, No. 01, 37-43.

Ivan Djoko R, S. D. (2019). PERANCANGAN TEMPAT DUDUK DOSEN DENGAN PENDEKATAN ERGONOMI DAN ANALISIS HARGA POKOK PRODUKSI.

Murnawan, H. (2022). RANCANG BANGUN TUNGKU PELEBURAN LOGAM ALUMUNIUM BERBAHAN BAKAR OLI BEKAS UNTUK MENEKAN BIAYA PRODUKSI GUNA MEMILIKI KEMAMPUAN DAN DAYA SAING DI PASAR. Jurnal Pengabdian Masyarakat (JPM17) , 69-73.

Nurmianto, E. (2005). Ergonomi, Konsep Dasar dan Aplikasinya: Definisi, sejarah, dasar keilmuan dari ergonomi. Penerbit Guna Widya.

Wignjosoebroto, S. (2008). Ergonomi, Studi Gerak & waktu. Penerbit Guna Widya, Jakarta.

Downloads

Published

2024-04-22

How to Cite

Davira, J., & Murnawan , H. . (2024). Inovasi Meja Peniris Pentol Guna Mengoptimalkan Proses Pengeringan Pentol dengan Metode Antropometri. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi (JUTIN), 7(2), 1107–1115. https://doi.org/10.31004/jutin.v7i2.27887

Issue

Section

Articles of Research