PENETAPAN PARAMETER SPESIFIK DAN NON SPESIFIK EKSTRAK ETANOL 70% DAUN JAMBU AIR (Syzygium samarangense) DARI KECAMATAN GUBUG

Authors

  • Gigih Kenanga Sari Universitas An Nuur

DOI:

https://doi.org/10.31004/jkt.v5i1.32827

Keywords:

parameters, extract, water guava

Abstract

A local plant that contains a lot of antioxidants is the water guava (Syzygium samarangense). Water guava leaves are extracted using the maceration method. The extract obtained was 156.33 gr. The extract obtained then in the specific water guava extract parameters showed that in the organoleptic test it was dark green to brownish, had a thick aroma typical of the leaves, thick liquid form, was positive for ethanol free, phytochemical screening and TLC showed flavonoids, saponins, tannins and triterpenoids. The non-specific parameters of water guava extract showed water content of 8.5%, drying loss of 9.08%, ash content of 11.12%, specific gravity of 0.931, and all non-specific parameters met the standards.

References

Isfardiyana, S. H., Safitri, S. R., Hukum, J. I., Hukum, F., Indonesia, U. I., Farmasi, J., & Indonesia, U. I. (2014). Pentingnya melindungi kulit dari sinar ultraviolet dan cara melindungi kulit dengan sunblock buatan sendiri. 3(2), 126–133.

Sari, A. N., (2015) Antioksidan Alternatif Untuk Menangkal Bahaya Radikal Bebas pada Kulit. Elkawanie: Journal of Islamic Science and Technology, Vol. 1, No.1, Juni 2015.

Hanifa, H. M., Haryanti, S. (2016) Morfoanatomi Daun Jambu Air (Syzygium samarangense) var. Demak Normal dan Terserang Hama Ulat.

Harahap, K. (2019) Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Perilaku Konsumen dalam Keputusan Pembelian Jambu Madu (Syzygium samarangense) di Desa Serbajadi Kecamatan Sunggal Kabupaten Deli Serdang

Budiono, Elfita, Muharni, Yohandini, H., Widjajanti, H., (2019) Antioxidant Activity of Syzygium Samarangense L. and Their Endhophytic Fungi.

Dewi, I. S., Saptawati, T., Rachma, F. A., (2021) Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Kulit dan Biji Terong Belanda (Solanum betaceum Cav.)

Wijaya, P.D., Paendong, J.E. & Jemmy, A., 2014. Skrining Fitokimia dan Uji Aktivitas Antioksidan dari Daun Nasi (Phrynium capitatum) dengan Metode DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil). JURNAL MIPA UNSRAT, 3, pp. 11-15

Manongko, P.S., Sangi, M. S., Momuat L. I., (2020) Uji Senyawa Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Tanaman Patah Tulang (Euphorbia tirucalli L,)

Jawa, L. E. O., Sawiji, R. T., Yuliani, N. M. R., (2021) Identifikasi Kandungan Metabolit Sekunder dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak n-Heksana Kulit Jeruk Bali (Citrus maxima Merr.).

Zaini, M., Shofia, V., (2020) Skrining Fitokimia Ekstrak Carica papaya radix, Piper ornatum folium dan Nephelium lappaceum Semen Asal Kalimantan

Yuda, P. E. S. K., Cahyaningsih, E., Winariyanthi, N.L.P.Y. (2017) Skrining Fitokimia dan Analisis Kromatografi Lapis Tipis Ekstrak Tanaman Patikan Kebo (Euphorbia hirta L. Extract

Fajriaty, I., Hariyanto, I.H., Andres, Setyaningrum, R., (2018) Skrining Fitokimia dan Analisis Kromatografi Lapis Tipis dari Ekstrak Etanol Daun Bintangur (Callophyllum soulattri Burm. F)

Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia (BPOM RI). 2014. Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia

Downloads

Published

2024-03-30

How to Cite

Sari, G. K. (2024). PENETAPAN PARAMETER SPESIFIK DAN NON SPESIFIK EKSTRAK ETANOL 70% DAUN JAMBU AIR (Syzygium samarangense) DARI KECAMATAN GUBUG. Jurnal Kesehatan Tambusai, 5(1), 2494–2502. https://doi.org/10.31004/jkt.v5i1.32827

Issue

Section

Articles